Categorieën
Carrière en Werk

De mogelijkheden van een bio brandstof

Een bio brandstof als toekomstbestendige oplossing

Met het klimaat in het achterhoofd wordt er de laatste tijd veel focus gelegd op de ontwikkelingen van bio brandstof. Bio is vanzelfsprekend de afkorting van biologisch: iets dat goed is voor het milieu. Voorbeelden hiervan zijn biodiesel en biogas. Een ontzettend groot voordeel van bio brandstoffen ten opzichte van fossiele brandstoffen is dat eerstgenoemde hernieuwbaar zijn. Fossielen brandstoffen zijn dit niet en zijn ook nog eens schadelijk voor het milieu.

Hoe komt een bio brandstof tot stand?

Een bio brandstof wordt gewonnen uit organische bronnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plantaardig en dierlijk materiaal. Wanneer deze worden bewerkt ontstaat een synthetische brandstof. Dit wil zeggen dat er meerdere bestanddelen worden gecombineerd tot één product. Per type bio brandstof verschilt het hoe product precies tot stand komt. Feit is wel dat alle milieuvriendelijke brandstoffen hernieuwbaar zijn en goed voor het milieu.

Bio brandstoffen werden jaren geleden al gebruikt

Ruim honderd jaar geleden was er ook al sprake van het gebruiken van biologische brandstoffen. Het hielp ook mee dat de fossiele variant op dat moment nog niet was ontdekt. Rond 1900 waren er al vele machines en voornamelijk auto’s die functioneerden op plantaardige oliën. Later werden de fossiele brandstoffen ontdekt. Deze waren op grote schaal en makkelijk te verkrijgen, waardoor velen dit type brandstof verkozen boven de milieuvriendelijke.

Welke soorten brandstof zijn bio?

Biobrandstof is een term die overkoepelend is: er zijn verschillende soorten brandstoffen die goed zijn voor het milieu. Denk hierbij aan biodiesel en biogas. Biodiesel wordt bijvoorbeeld gemaakt van vet dat vrijkomt wanneer vettige gewassen als maïs, graan en koolzaad worden samengeperst. Kijk je naar biogas dan zie je dat dit gemaakt wordt van het methaan dat vrijkomt bij het afbreken van mest en afval.

Een beter milieu met bio brandstoffen

Bovenstaande voorbeelden van bio brandstoffen zijn hernieuwbaar en dus niet eindig. Dit betekent dat er altijd een beroep op kan worden gedaan. Fossiele brandstoffen beginnen meer en meer op te raken. Om zich hierop voor te bereiden en met een beter milieu in ogenschouw focussen velen nu op het gebruik van milieuvriendelijke bio brandstoffen.